Route

Elk jaar op de laatste zaterdag van augustus wordt in het Luxemburgse Diekirch om klokslag 07.00 uur het startschot worden gegeven voor een nieuwe editie van Diekirch-Valkenswaard. De deelnemers vertrekken dan op weg naar Valkenswaard en volgen een geheel uitgepijlde route.

Eerst wordt via Bastendorf en Untereissenbach , langs de Luxemburgse-/ Duitse grens koers gezet naar het hooggelegen Duitse plaatsje Dasbourg. Daar wordt de grens met Duitsland gepasseerd. Op Duits grondgebied doorkruisen de deelnemers het Eifelgebergte. Zij passeren onder andere Lutzkampen en rijden bij Weweler België binnen.

Voordat de eerste controlepost wordt bereikt, dient even voor Lommersweiler de Thommerberg te worden bedwongen: een korte maar fikse aanslag op de kuiten! Daarna is het goed rusten op de eerste controlepost in St.Vith (63 km) waar de begeleiders (volgauto’s) zich inmiddels hebben verzameld.

Na het verlaten van de controlepost vervolgen de deelnemers hun weg via Recht naar het mooie Stavelot. In dat plaatsje liggen stevige klinkerwegen die een extra aanslag op de spieren geven. Hierna worden de plaatsen Coo, La Gleize, Stoumont en Targnon aangedaan. Voor wie er oog voor heeft: het gebied van de Amblève is werkelijk mooi! Na het passeren van Sougné-Remouchamps (let op het indrukwekkende viaduct) komt Cornémont in beeld. Daar is de tweede controlepost ingericht. De deelnemers hebben inmiddels zo’n 128 km achter de rug en …. zitten dan op de helft van de tocht.

Op naar de 3e controlepost! Door het prachtige gebied ten zuiden van Luik met de plaatsen Louveigné, Prayon en Fléron. Op dit stuk kans tracteert de organisatie de deelnemers op de laatste kuitenbijter: de Hallembaye tussen Haccourt en Riemst.

Vanaf dit punt worden de laatste kilometers afgelegd naar Herderen, gemeente Riemst, waar de derde controlepost is ingericht. De deelnemers hebben dan zo’n 180 km van de totale afstand afgelegd . Het landschap verandert en wordt steeds vlakker. Op weg naar de laatste tussenstop worden Vlijtingen, Mopertingen, Zutendaal, As en Gruitrode gepasseerd. De deelnemers kunnen genieten van het schitterende bos- en heidegebied nabij de plaats As. In Bocholt (225 km) kunnen de fietsen weer even op de controlepost worden gestald. De deelnemers maken zich op om het laatste traject te gaan afleggen.

Als ook de plaatsen Hamont, Budel en Achel (richting Borkel) zijn gepasseerd, naderen de deelnemers het eindpunt in Valkenswaard. Elk jaar weer worden de toerrijders daar op feestelijke wijze en door veel publiek ontvangen. De eerste deelnemers zullen omstreeks 14.30 uur dit eindpunt bereiken. Na een een rondgang over de Markt gaan de deelnemers met de fiets in de hand café ‘De Bel’ binnen, waar aan elke deelnemer die de tocht heeft uitgereden, een trofee wordt uitgereikt.