Route 2017 (nieuw)

Elk jaar op de laatste zaterdag van augustus wordt in het Luxemburgse stadje Diekirch om klokslag 07.00 uur het startschot gegeven voor een nieuwe editie van Diekirch-Valkenswaard. De deelnemers vertrekken dan op weg naar Valkenswaard en volgen vanaf dit jaar (2017) een geheel, nieuwe, tevens volledig uitgepijlde route.

Eerst wordt via Tandel/Fouhren,  koers gezet naar Roth an der Our (= 10 km). Daar is zojuist de Luxemburgs -Duitse grens gepasseerd. Op Duits grondgebied doorkruisen de deelnemers het Eifelgebergte; de Provincie Luik in België wordt niet meer aangedaan. Ze blijven in Duitsland, waar vele, mooie plaatsjes worden ‘geraakt’. Zij passeren onder andere Herbstmühle (= 24 km), Arzfeld (= 36 km) en Pronzfeld (= 48 km).

Voordat de eerste controlepost wordt bereikt, heeft men een forse klim gemaakt naar het hoogste punt van de tocht n.l. de ‘Schwarzer Mann’ (op 716 meter). Ze gaan daar dan ook meteen rusten bij de gezellige blokhut ‘Zum Schwarzer Mann’ (= 63 km), waar de familie Hillen in hun restaurant – voor de volgers, die willen – een heerlijk ontbijt heeft klaarstaan. Degenen, die even willen rondkijken – een buitenkansje – bij de grote parkeerplaats als ook bij de blokhut ligt een prachtige omgeving. De deelnemers krijgen hier hun eerste bevoorrading en controle-scan.

Na het verlaten van deze controlepost vervolgen de deelnemers hun weg via een rustig en mooi wegenstelsel door een mooi glooiend gebied. De dorpjes, die ze passeren zijn amper het vermelden waard – Schleiden is een bescheiden afwijking (= 98 km).  Daarna komt de plaats Simmerath, waaronder de volgende controlepost ressorteert. In Lammersdorf voor de deur van (Café-)Bakkerij Prümmer (= 122 km) is controlepost nr. 2 ingericht. De bakker heeft zijn oven aangestookt en bakt er heerlijke ‘Flammkuchen’ – er is ook koffie/thee en andere drank aanwezig. Hij verwacht ons!

En na die bevoorrading wacht er nog wat: de 8 km lange, steile afdaling naar Mulartshütte; voorzichtigheid is hier geboden! Daarna … blijft het alleen nog maar dalen tot in Valkenswaard. Ondanks de gedachte, dat we nu in een druk, stedelijk gebied rondom Aken gaan komen, leiden we de deelnemers langs de buitenwijken van Aken via mooie, kleine stadjes zoals Kornelimünster, Brand en Würselen. Vervolgens rijdt men langs de Duits/Nederlandse grens door Herzogenrath (op 5 km afstand van Kerkrade) en Ubach-Palenberg naar Geilenkirchen. Even verderop bij het Musikpark – na het stadje Geilenkirchen (= 173 km) – hebben we een mooie 3e controlepost ingericht. Het gebouw van het Musikpark is – binnenskamers – zeker een bezichtiging waard(ig).

Het traject hierna – de volgende 20 km – is nog steeds over Duits grondgebied resp. Rheinland Westfalen (Regiokreis Heinsberg). De route leidt ons vervolgens verder via de kleine dorpjes Gilrath, Birgden, Harzelt, Broichhoven, Saeffelen en Isenbruch naar de Duits-Nederlandse grens (= 193 km) bij Nieuwstadt. Men rijdt de eerste kilometers hiervan door een groot open gebied; er kan sprake zijn van veel wind ‘op kop’; dit krijgt men – gratis – als compensatie voor het dalen!

Wij blijven maar kort in Nederland. Met nog iets meer dan 60 km te gaan, steken we via het smalste stukje Nederlands Limburg (via Susteren en Roosteren) weer de grens en de Maas over (= 202 km) naar het Belgische Maaseik. Ook hier mijden we grotendeels de stad en rijden we via de zuidkant naar de 4e en laatste controlepost in Neeroeteren (= 213 km).

Als we dan voor de laatste keer – bij ‘Sporthal de Borg’ (met gezellig terras) onze foerage op orde hebben gebracht en onze overgebleven adrenaline aanspreken om de laatste 41 km naar de finish te voltooien, hebben we nog een mooie route (grotendeels) langs de Zuid-Willemsvaart in petto. We passeren onderweg de steeds meer bekende plaatsjes (vanuit de regio) zoals Bree, Bocholt, Lozen, Hamont en Achel. Via de Achelse Kluis, Abdijweg en het laatste ‘bochtje’ bij Café Zomerhof naar de Maastrichterweg, kunnen we – met nog 6 km voor de boeg – ons klaarmaken voor de magistrale ontvangst en het eindpunt in Valkenswaard (= 254 km).

Voor degenen, die het nog niet weten,  ……. we maken nog een mooi rondje op de Markt langs de terrassen, over het podium om met de rillingen over de rug en brokken in de keel de spokesman te woord te staan. De tocht is voltooid.

Elk jaar weer worden de toerrijders zo op feestelijke wijze en door veel publiek ontvangen. De eerste deelnemers zullen omstreeks 14.30 uur dit eindpunt bereiken. Na de rondgang over de Markt gaan de deelnemers met de fiets in de hand café ‘De Bel’ binnen, waar aan elke deelnemer die de tocht heeft uitgereden, een mooie herinneringstrofee wordt uitgereikt.