De vlaggen wapperen weer

Bij het inrijden van Valkenswaard wordt eenieder aan ons mooie evenement herinnerd. Bij elke invalsweg wapperen onze banieren. Als ze volgende week dezelfde richten op waaien is dat goed nieuws. Tijdens de foto kwam de wind uit het zuidoosten.

Voor de kinderen is op de dag van onze tocht ook het een en ander te beleven op de gezellige Markt in Valkenswaard. Er staan 2 springkussens en ze kunnen een suikerpin ophalen. Wij hopen op een even unieke gezellige sfeer als vorig jaar. Aan het weer zal het niet liggen. De voorspellingen zijn prima.


Inspectie route vanuit Diekirch

Afgelopen weekend en dit weekend hebben we de eindinspectie ingesteld van de lange route. In 2019 was de route door een paar wegafsluitingen 266 kilometer. Deze wegafsluitingen zijn inmiddels verleden tijd, waardoor we volgens de planning weer rond de 260 kilometer zouden uitkomen.

Helaas heeft de watersnoodramp van vorig jaar in de Eifel de nodige schade aangebracht aan wegen die op de route liggen. Een aantal schades zijn verholpen, maar op 2 cruciale punten nog niet. Daar werden we geconfronteerd met een totale wegafsluiting. Na enig zoekwerk hebben we alternatieve routes gevonden. Bij het narijden is gebleken dat we deze alternatieven kunnen toepassen op de route. Helaas is de route hierdoor toch weer 262 kilometer geworden. Wel 4 minder als in 2019.

Na de eindcontrole van komend weekend zullen beide routes als GPX te downloaden zijn.


Waarom voorinschrijven tot 22 augustus

We werken met voorinschrijven vanwege verschillende redenen:

  • We moeten redelijk kunnen inschatten wat we aan foerage moeten inkopen
  • In het verleden hebben we te vaak te veel medailles ingekocht die jaar gebonden zijn en daardoor na afloop onbruikbaar.
  • Maar vooral omdat we werken met de scanpasjes. We hebben steeds terug gehoord dat vele deelnemers het gebruik van deze scanpasjes leuk vinden. Met name door de publicatie van de deelnemerslijsten na afloop van de tochten. Voor ons is het ook belangrijk om vast te stellen tussen welke posten zich nog deelnemers bevinden. Dit speelt vooral bij camaliteiten. Om deze pasjes optimaal te kunnen gebruiken moeten ze ingelezen worden in het rennersvolgsysteem. Dit dient vooraf te gebeuren en kost enige tijd. Als renners later inschrijven moeten we ze dus achteraf nog invoeren en dat vertraagt de publicatie van de deelnemerslijsten na de tocht.

We hebben voor de grote tocht vanuit Diekirch nog 5o plaatsen beschikbaar (voor de bus nog 6 plaatsen). Sommige deelnemers hebben om uiteenlopende redenen af moeten zeggen. Als u nog mee wilt doen wacht dan niet meer met inschrijven.


Korte route definitief, bus naar Diekirch en optimalisatie lange route

We hebben vandaag het laatste nog te controleren deel van de korte route in Duitsland gecontroleerd. Na een paar aanpassingen is de route nu definitief vastgesteld. De totale afstand bedraagt 145 km, waarvan de laatste 70 kilometer (naar Valkenswaard) over dezelfde wegen lopen als de lange route vanuit Diekirch. We starten in Valkenswaard tussen 9.00 en 9.30 uur, zodat alle deelnemers aan de korte route eveneens feestelijk ontvangen worden op het podium in Valkenswaard. De korte route gaat veelal over landweggetjes en fietspaden via Weert naar Montfort, alwaar bij sporthal de Koeweide speciaal voor de korte route een controlepost is ingericht. Inmiddels staat er 58 km op de teller. Na de scan in Valkenswaard moeten de deelnemers ook hier met hun pasje scannen. Uiteraard is ook foerage en drank aanwezig.

 

Na Montfort gaan het snel richting Duisland waar via enigszins glooiende wegen in Harzelt (Gangen) de route vanuit Diekirch wordt gevolgd. Deze route loopt via Susteren-Maaseik naar Voorshoven, waar bij café ’t Pleintje wederom een controlepost is ingericht. Deze 2e etappe is 51 km en je zult je verwonderen over de schoonheid dat Midden-Limburg te bieden heeft. In Duitsland zijn mooie vergezichten, maar hopelijk heb je daar de wind niet tegen.

 

De laatste etappe gaat deels via landweggetjes en deels langs het kanaal naar Valkenswaard. Na 36 km arriveer je op de feestelijk ingerichte Markt. Tijd om na te genieten onder het genot van een lekker drankje.

 

Op dit moment is er nog genoeg plaats. In verband met het bestellen van de medailles en de foerage hebben we het maximum aantal deelnemers aan deze korte tocht op 175 deelnemers vastgesteld. Wil je deze mooie tocht gaan fietsen, wacht dan niet te lang met inschrijven. Vol = vol.

 

De lange tocht is voor het grootste deel ook al weer gecontroleerd. Komend weekend zal vooral het deel vanuit Diekirch en een deel in Duitsland nog gecontroleerd en geoptimaliseerd worden. Het aantal inschrijvingen voor deze mooie tocht vanuit Diekirch blijft steeds iets toenemen. Er zijn nog een kleine 70 plaatsen beschikbaar. Ook de bus is in trek. Hiervoor zijn nog maar 8 plekken vrij. De ervaring leert dat de laatste weken het aantal inschrijvingen explodeert, maar ook hier geldt: vol = vol. Indien je aan deze mooie toerklassieker wilt deelnemen schrijf dan snel in.


Nieuwe controleposten

De controleposten voor de tocht vanuit Diekirch liggen vast. De 1e post is zoals voorgaande jaren bij “Am Schwarzen Mann” in Gondenbrett. De 2e post is nieuw. Net al in andere jaren is deze post in  Lammersdorf, maar dit jaar wordt deze post ingericht bij de Sportplatz Lammersdorf aan de Schießgasse. De vorige post was in het centrum en dat gaf veel verkeersproblemen.

De 3 post is weer hetzelfde als voorheen; SportZentrum Geilenkirchen aan de Pestalozzistrasse.

We wilden voor het laatste gedeelte de leuke wegen van vorig jaar (minder lang het kanaal) in de tocht opnemen. Vandaar dat de 4e post dit jaar ook nieuw is; café ’t Pleintje,  Voorshoventerweg 77 in Neeroeteren.

Voor de korte tocht hebben we een controlepost ingericht in Montfort bij sporthal de Koeweide, Achter de Hoven 4. De 2e controlepost is eveneens in Neeroeteren bij café ’t Pleintje.

Op dit moment zijn nog een kleine 80 plaatsen beschikbaar voor de tocht vanuit Diekirch. Als u deze tocht wilt gaan fietsen raden wij u aan om snel in te schrijven. Het zou jammer zijn als u te laat bent. Voor de korte tocht zijn op dit moment nog voldoende plaatsen beschikbaar.